Élősködők

Bolha

Kutyák és macskák leggyakoribb élősködői. Nem csak nyugtalanítják az állatokat vérszívásukkal, mozgásukkal, hanem fiatal állatoknál vérszegénységet okozhatnak, galandféreg fajokat és betegségeket terjeszthetnek, ezenkívül nem ritka a bolhanyál okozta allergia sem. Ha már bolhás lett az állatunk figyeljünk arra, hogy az állaltokon kívül a tartózkodási helyüket is bolhátlanítsuk.

Számos hatékony készítmény közül választhatunk: bolhanyakörv, spray, spot on készítmények, tabletta is létezik.


Kullancs

Hideg tél esetén március-október között fordulnak elő, de enyhe tél esetén sajnos egész évben. Legnagyobb jelentőségük abból adódik, hogy az állatok és az ember számos betegség kórokozóinak hordozói és terjesztői lehetnek. Kutyában ilyen betegség a babesiosis és a lyme-kór, macskában a tularaemia.

Többféle készítmény közül választhatunk az állataink védelmére: spot-on, nyakörv, macskáknak tabletta is létezik már.

Ha mégis kullancsot találunk kutyánkban-macskánkban, azt azonnal távolítsuk el kullancskiszedő kanállal, csipesszel. A kutyánkat pedig Lyme-kór ellen vakcinázással is védetté tehetjük.


Férgesség

Ma Magyarországon kutyák és macskák féreggel való fertőzöttsége gyakori, elsősorban galandféreg, orsóféreg, kampósfejű férgek fordulnak elő.
Mivel ezek a férgek állatokról emberre is átkerülhetnek, különösen gondosan kell végezni a gyerekek közelében tartott állatok féregtelenítését.
Kölyök állatokat az oltásaival egyszerre több alkalommal, majd negyedévente, minden együtt tartott állatot egyszerre.