Mérgező Ételek

Xilit-nyírfacukor

Kutyákban hirtelen megnő hatására az inzulinszint, ennek következtében alacsony lesz a vércukorszint. A felvett mennyiségtől függően szédülés, tántorgás, zavarodottság, eszméletvesztés és akár halál is bekövetkezhet. Ha azt látjuk, hogy kutyánk hozzájutott ehhez az édesítő szerhez, adjunk azonnal mézet, szőlőcukrot mielőtt állatorvoshoz visszük.


Csokoládé

Főleg teobromin tartalma miatt káros. Ez nagyobb mennyiségben van az étcsokoládéban, úgyhogy az a veszélyesebb. Tántorgást, nehézlégzést, hányást, hasmenést, nyálzást, hasi fájdalmat, remegést, lázat, szapora szívverést, kómát és akár halált okozhat.


Szőlő/mazsola

Nem minden kutya érzékeny rá. Ha igen, akkor heveny veseelégtelenséget, akár elhullást okozhat.


Hagyma, fokhagyma

Olyan hatóanyagot tartalmaznak, amik kutyáknál és macskáknál vörösvérsejt pusztulást, gyomor-bél károsodást okoznak. Rendszeresen adva kis mennyiségek is károsak. Nagy mennyiség fél óra, pár nap alatt alakítja ki a tüneteket: szapora szívverés, halvány nyálkahártyák, csökkent étvágy, hányás, hasmenés, fáradékonyság, elszíneződött vizelet, lihegés.


Alkohol

Mennyiségtől függően hányás, hasmenés, remegés, nehézlégzés, szívritmus zavar, kóma és akár elhullás.


Kávé

Koffeinre érzékeny a kutya és macska. Menyiségtől függően nyugtalanság, remegés, hányás, szapora szívverés, szívritmus zavar, megemelkedett testhő, ájulás és elhullás is bekövetkezhet.


Avokádó

Nyúl, rágcsálók, madarak a persin nevű összetevőjére különösen érzékenyek. Ha hányásra képes állat kapta a tünetek kezdetén hányás, majd hasmenés, nehezített légzés jelentkezik, és elhullás következik be.