Műtétekről általában

alt

Általános tudnivalók

Rendelőnkben csont és lágyszöveti műtétek is történnek. Lehetőség van korszerű gázzal történő gépi altatásra is.

Általánosságban az mondható el, hogy a rövid beavatkozásokon kívül (pl. sebtisztítás) az altatás gázzal történik, azonban minden altatás előtt megbeszéljük a tulajdonossal.
Bármilyen műtétre kerül is sor, azt megelőzően általános vizsgálat történik. Ha ennek során elváltozást észlelünk, szükség lehet további vizsgálatokra annak eldöntésére, hogy az állat biztonságosan altatható-e (vérvizsgálat, vizelet vizsgálat, ultrahang)

Idős állatoknál ha nincs semmilyen panasz, akkor is érdemes altatással járó beavatkozás előtt (fogkőleszedés előtt is!) vérvizsgálatot végezni, hiszen ekkor rejtett betegségek már gyakran előfordulnak. Kutyát, macskát a tervezett altatás előtt koplaltani kell, így tudjuk biztosítani, hogy az altatószerre esetenként bekövetkező hányás során gyomortartalom ne juthasson a légutakba. Rendelőnkben műtétre az állatkákat reggel nyolcra kell hozni, így előző este 9 óráig ehetnek. A vizet korán reggel (6 körül) szintén el kell előlük rakni. Görénynél a koplaltatás ideje jóval rövidebb, elegendő 5 óra.

Nyulaknál és rágcsálóknál nem szabad koplaltatni, a szállítójukba mindig be kell készíteni legalább szénát vagy tápot. Műtétet követően a délutáni rendelés alatt, 4 - 7-ig lehet hazavinni a már ébren lévő állatokat. A műtét alatt 24 óráig ható fájdalomcsillapító készítményt kapnak a betegek, a beavatkozástól függően tabletta vagy szirup formájában otthon ezt folytatni kell. Nagyobb beavatkozást követően következő nap ellenőrző vizsgálatra kell jönni. A műtét alatt infúziót az állat véna kanülön keresztül kap. Ezt általában ébredéskor eltávolítjuk, ha szükséges, esetenként az első ellenőrzésig bent hagyjuk.

Egyes műtéteknél fontos lehet a betegnek gallért viselnie, hogy megóvjuk a műtéti sebet. Nagyon fontos, hogy a műtétet követően a gazdi a megbeszéltek alapján kezelje az állatát! Varratszedésre a műtétet követően 2 hét múlva kerül sor.