Nyulakról pár szóban

alt

Egyre többen vannak, akik nyulat választanak társállatnak.

Azonban mielőtt megvennénk, érdemes minél több információt begyűjtenünk az igényeikről.
Lehet lakásban és kertben is tartani nyulakat. Társas lények, ha már kezdetben kettőt veszünk, hamar megszokják egymást és így kevésbé viseli meg őket, ha kevesebb időnk van velük foglalkozni. Egy nyuszira legalább 100x50-es ketrecet számoljunk.

Lakásban tartott nyuszinál arra is számítsunk, hogy nem elég csak a ketrecben lennie, ki is kell engedni, hogy mozoghasson.
Nagyon jó, ha el tudunk keríteni egy részt a szobából, ahol biztonságban lehet.
Ha kertben fogjuk tartani a nyulunkat, olyan helyet válasszunk, ahová nem süt oda a nap. A nyuszink jobban bírja a hideget, mint a meleget! Télen is kint tarthatjuk, szélvédett, hőszigetelt házikóban.
Az, hogy milyen nemű nyuszit választunk, majdnem mindegy. Lány és fiú is lehet kedves, gazdi szerető.
Ha nem örökbe fogadunk, érdemes megbízható tenyésztőt keresni.

Etetés

A takarmányok közül alapvető a széna fontossága. Ha olyan nyuszit veszünk, aki a korábbi tartási helyén nem kapott szénát, nagy türelemmel rá kell szoktatni.
Széna nélkül a nyúl emésztőrendszere nem tud normálisan működni, hajlamosabb lesz a szőr gyomorban való összeállására, enterotoxaemiára, fogai nem kopnak rendesen. Takarmányának 80%-a legyen.


Nyúltáp

Keressünk olyat, ami azonos granulátumokból áll, hogy nyuszink ne mindig csak a kedvenceit válogassa ki, nyersrost tartalma 18-20 % legyen.


Magvak

A nyúl alapjában véve nem magevő, azok nélkül is jól megvan. Ha mégis adunk neki, csak keveset kapjon, nem a megevett széna mennyiségének kárára. Leginkább a zab, árpa ajánlható.


Friss zöldtakarmány

Szénával egyenértékű, talán a nem szívesen szénázó nyuszik is elfogadják. Fokozatosan szoktassuk hozzá nyuszinkat, kis mennyiségekkel, akár először kicsit megfonnyasztva, ha nyuszink érzékenyebb, hogy a nagyobb víztartalom miatti hasmenést megakadályozzuk. Fűféléket, pitypangot, tyúkhúrt, lándzsás útifüvet, pásztortáskát, papsajtot,hereféléket bátran próbálhatunk, nagyon szokták szeretni a nyuszik.


Zöldségek zöldje

pl. reteklevél, sárgarépa zöldje, petrezselyem, karalábé zöldje. Télen változatosabbá lehet tenni a nyuszik étrendjét.


Zöldségek

Fokozatosan hozzászoktatva akár 5-6 félét is kínálhatunk egyszerre, nagyjából a takarmányuk 5%-át tegye ki a mennyiségük.


Gyümölcsök

Ugyan a nyuszik nagyon szeretik, de magas cukortartalmuk miatt a bélflórájuk egyensúlyát igen könnyen felboríthatják, érdemes csak jutalomfaltnak adni, kis mennyiségben.


Gyári jutalomfalatot

(pl. mézes , joghurtos karikát) ne adjunk a nyuszinknak.


Tiszta víz

Mindig legyen a nyuszi előtt, legjobb megoldás az önitató, így nem tudja felborítani, összepiszkítani.


Ivartalanítás

Bak nyusziknál ajánlott az ivartalanítás az agresszív viselkedés, az erős szagú vizelettel való jelölés , valamint az ember felé irányuló ivaros viselkedés megelőzésére.

Nőstény nyusziknál az álvemhesség, az erős-agresszív territoriális viselkedés, idősebb korban előforduló méhdaganat, gennyes méhgyulladás megelőzésére ajánlott.

Rendelőnkben nagy biztonsággal, altatógéppel, gázzal végezzük a nyuszik altatását is. Az ivartalanítást bakoknál 4-5 hónapos korban, nőstényeknél 5 hónapos koruk körül végezzük általában.