Rágcsálók

rágcsálók

Számos faj közül választhatunk. Vásárlás előtt el kell döntenünk, hogy mekkora helyet tudunk állatunknak biztosítani, zavaró-e, ha éjszaka aktív, simogatható állatot akarunk-e.

A leggyakoribb fajok: hörcsögök, csíkos fűegér, tüskés egér, labor egér, tengeri malac, patkány, degu, csincsilla, csíkos mókus, cukor mókus.


Szíriai aranyhörcsög

Palesztina területéről származik. Eredetileg sárgásbarna, mára a tenyésztőknek köszönhetően sok színváltozata ismert. Elsősorban éjszaka aktív, a természetben a kifejlett példányok magányosan élnek.
Átlag életkoruk 1.5-2 év. Már viszonylag kis helyen is jól érzi magát. A terráriumába szénát behelyezve fészket épít magának. Aljzatként jó a pormentes forgács. esetleg macskaalommal keverve. Táplálására szénát, frissen szedett füveket, pitypangot, magokat, zöldségeket, friss és szárított gyümölcsöket használhatunk. Fehérje kiegészítésnek túrót, sajtot, lisztkukacot, szöcskét, tücsköt kínálhatunk hetente 2-3 alkalommal. Lédús táplálék mellé külön vizet nem igényelnek.


Törpehörcsögök

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit


Roborovszki

Oroszország Mongóliával és Kínával határos részéről származik. Igen kis méretűek, 7.5-9 cm a testhosszúságuk, farkuk is csak 0.8-1 cm hosszú. Bundájuk a hátukon zsemlebarna, hasuk, torkuk fehér.
Alkonyatkor, hajnalban aktívak, nagy szemük és fülük segíti őket a tájékozódásban. Félsivatagos, sztyeppés területeken él, 30-50 cm mély kis kotorékokban. Kis helyen tarthatók, 30x30-as terrárium megfelelő. Félénk állatkák. Etetésére az aranyhörcsögre vonatkozók érvényesek.


Dzsungáriai

Eredeti élőhelye Belső Ázsia, Oroszország sztyeppéi. 6-11 cm testhosszúságúak, hátuk szürke, középen 1 fekete vonallal. Hasuk fehér.
Főként éjszaka aktívak, takarmányozásuk, mint az aranyhörcsögé. Tartásukhoz 30x40-es terrárium elegendő.


Campbell hörcsög

A dzsungáriai alfaja, harapósabb mint a többi faj.


Kínai Törpehörcsög

Kínán kívül a Bajkál-tó környékén, Kazahsztánban is megtalálható. Testük felső része világos barna, alsó fehér. Tartásuk, etetésük a többi hörcsöghöz hasonló.

Valamennyi hörcsög terráriumába jó betenni búvóhelyet, akár wc papír gurigát, ág darabot fogkoptatásra.


Mongol futóegér

Testhossza akár 15 cm is lehet, farka 13-15 cm. Tartásához nagy hely szükséges, legalább 80x40 cm alapterületű, 50-60 cm magas terrárium 2-3 egyednek.
Magányosan nem érzi jól magát! Egész nap éber. Etetése a hörcsöghöz hasonlóan történjen.


Csíkos fűegér

Gyönyörű, nappali állatka, nincs szaga. Többet együtt kell tartani. Legalább 60x30 alapterületű terrárium szükséges, ennél nagyobb helyen jobban érzik magukat. Bogyókat, magokat, fű féléket, gyümölcsöket, zöldséget kell adni, hetente 2 alkalommal szöcskét, tücsköt, lisztkukacot.
Fontos a kalcium kiegészítés, ami egyszerűen megoldható a terráriumba rakott csirkecsonttal. Szénát tegyünk a terráriumba, hogy búvóhelyet tudjanak építeni maguknak.


Csíkos mókus

20-24 cm testhosszúságú állatok, 18-22 cm farokkal. Igen tanulékonyak, igénylik a naponta történő foglalkozást. Etetésükre kész tápot is lehet már venni, ennek megfelelő a tápanyag tartalma. Helyette magokat, gyümölcsöket, zöldséget, fehérje kiegészítésnek sajtot, túrót, kemény tojást lehet adni. Golyós önitatót érdemes használni, mert azt nem tudja felborítani és bepiszkolni.
Terráriumába aljzatként jó a pormentes faforgács, macskaalom. Alagutat, más tárgyakat a terráriumába helyezve el tudja magát foglalni, kevésbé unatkozik.


Tengerimalac

Vad őse Dél-Amerikában él. Nagyon sokféle színű és szőrminőségű malacot tenyésztettek ki. Sok fajta létezik, ezek egységes típusok, a szőr minősége, hossza, növekedési iránya azonos. Fajtán belül színek, színváltozatok vannak, itt az egyes színek aránya, elhelyezkedése és kiterjedése van pontosan meghatározva.
A tengerimalac kevesebb fehérjét és több rostot tartalmazó növényi táplálékot igényel. Hatalmas vakbelében baktériumok segítségével a rostos táplálékot emészti. Ezek a baktériumok B-vitaminokat termelnek , ezen kívül kiváló fehérjeforrás is. Ugyanis a tengerimalac koprofág állat, lágy bélsarat is ürít a rendes bélsártól elkülönítve, amit aztán ürítéskor beszippant. Ez a lágy bélsár tartalmazza az elpusztult baktériumok tömegét (fehérje) és az előállított B-vitaminokat.
Ennek megfelelően rendkívül fontos malacunk számára a jó minőségű széna, mellette friss füvek, zöldségek, kevés gyümölcs. Alapjában véve nem magevő állat, ezért magokat csak hetente 2-3 alaklommal kapjon. Vemhes és fiatal állat (4 hóig) naponta kaphat. A magkeverék jó, ha 80% zabot (ez megfelel a malac alacsony fehérje igényének) és 20% egyéb magot tartalmaz. Csak kevés kukoricát és napraforgót kapjon!
A tengerimalac C-vitamin kiegészítésre szorul, azonban ha friss zöld füvet adunk neki, az elegendő C-vitamint tartalmaz. A ketrecét jól kihasználja, ha többszintes, búvóhelyekkel. Társas állat, akár hímek is együtt tarthatók nagyobb helyen, több fekvőhellyel, etetővel, itatóval. Ilyenkor nőstény nem vihető be közéjük, még ivartalanított hímek esetén sem!


Kopasz tengerimalac

Mutáció következtében születtek az elsők. 2 változata ismert:
Skinny: Nem teljesen kopasz, az orr környékén és a lábakon szőr található.
Baldwin: Születés után dús a szőrzete, fokozatosan elveszti majd teljesen kopasz lesz. Bajusza és szempillája sincs. Tökéletes választás szőrre allergiás gyerekeknek, a természetük ugyanolyan jó, mint a szőrös malacoké.


Degu

Eredetileg kísérleti állatnak hozták be, mivel magas cukortartalmú tápláléktól könnyen cukorbetegek lesznek, az emberhez hasonló II-es típusú cukorbetegség alakul ki náluk. Erre figyelemmel kell lenni a degunk etetésénél is! Dél-Amerikából, Andok, Chile, Argentína, Peru területéről származik. Nappali állat. A füves, bokros területeket kedveli. 170-300 g a kifejlett állat, egészségesen narancssárgák a fogai. Ennek oka, hogy a zöld növényekkel elfogyasztott klorofill reakcióba lép egy, a testében található enzimmel és a nyálával kiválasztódva beszínezi a fogak felületét. Társaságkedvelő, magányosan szenved! Ha nem akarunk szaporulatot, egyneműek is tarthatók együtt. 2-4 példány elhelyezése 100x50x60 cm terrárium szükséges. Alomnak forgács, macskaalom, homok, ezek keveréke megfelelő. Egy helyre ürít, itt naponta kell takarítani.

A terráriumukba be kell rakni faágat rágcsálásra, polcokat, dobozokat. Fészeképítő, ezért szénát érdemes adni nekik. Etetésére magkeverék, széna, friss füvek, pitypang, kevés gyümölcs használható. Mészpótlásra szépia vagy akár 1-1 csirkecsont is jó. Cukrot, magas cukortartalmú gyümölcsöt ne kapjon jutalomból sem!

Viszonylag kevés betegsége van, a többi rágcsálónál említettek mellett a cukorbetegség jellemző rá. A betegség lényege: ha magas cukortartalmú táplálékot kap a degu (pl. szőlő, mazsola, cukros jutalom falatok), az ezekben levő egyszerű cukrok könnyen felszívódnak és gyorsan magas vércukorszintet alakítanak ki. Ezt a szervezet csökkenteni akarja és nagy mennyiségű inzulint bocsát ki a hasnyálmirigy. Az inzulinnak a feladata, hogy a vérből a cukrot bejuttassa a sejtekbe. Ha ez a folyamat többször lejátszódik, a sejtek a sok cukor ellen úgy védekeznek, hogy lecsökken a felületükön az inzulin megkötésére alkalmas receptorok száma, így a cukor sem tud bejutni. Ezzel már ki is alakult az inzulin rezisztencia, a II-es típusú cukorbetegség.

Az egész szervezetre kihat a cukorbetegség, idegrendszeri, immunrendszeri, vese, máj, szem elváltozások alakulnak ki.
Tünetek: sokat iszik, szemlencse homály jelentkezik. Gyógyítani nem lehet, étrend változtatás szükséges.
A cukorral kialakított betegség mellett van öröklött formája is, ilyenkor teljesen jól táplált deguknál akár már 10 hónaposan is jelentkeznek a magas vércukorszint következtében kialakuló tünetek.