Szívférgesség, Bőrférgesség

Eddig főleg tőlünk délre előforduló betegségek, amelyek az utóbbi években jelentek meg Magyarországon. Okozóik fonálférgek, és mindkettőt a szúnyog terjeszti vérszívásakor.

A bőrférgesség gyakrabban fordul elő. A bőr alatt alakulnak ki csomók és ebben a csomóban található a kifejlett féreg, ami körülbelül 15 cm-re nő meg. Zoonózis, vagyis emberre is átviheti a fertőzést a szúnyog fertőzött állatról.

A szívférgesség súlyosabb betegség, szerencsére még ritkábban fordul elő itthon. A kifejlett férgek a kutya és macska szív és tüdő ereiben fejlődnek ki. A nőstény féreg akár 35 cm is lehet!

A macska kevésbé érzékeny, gyakori, hogy nem is mutatnak tüneteket: a legtöbb lárva nem fejlődik ki teljesen, rövidebb ideig élnek a kifejlettek és az állatok egy része kezelés nélkül is megszabadul a fertőzéstől.

Kutyáknál előfordul, hogy nincsenek tünetek, más esetben krónikus lefolyású: fogyás, köhögés, nehezített légzés, végtag ödéma.

Elsősorban a megelőzésre kell törekedni, a kezelés gyakran a fertőzött állat elhullásával jár.

Léteznek lárvaölő készítmények, amelyek a szervezetbe jutó mikrofiláriákat valamint a fejlődésben levő lárvákat pusztítják el.
Ilyen pl. a milbemax tabletta és Advocate cseppek.
Ezen kívül használhatunk még szúnyogriasztó hatású szereket, mint pl. a Scalibor, Advantix, Duowin, Exspot cseppek.