Állati Doktorok
Vakcinázással megelőzhető kutyabetegségek

Szopornyica: vírusos megbetegedés, amely elsősorban fiatal kutyákat fenyeget, de idős állatok is elkaphatják. A megbetegedés során először kötőhártya gyulladás, orrfolyás, felső légúti hurutos tünetek jelentkeznek, majd általában 1-2 hét után idegrendszeri tüneteket látunk. Idős állatoknál csak ez utóbbit. Az állat korától függően jelentős számú elhullást okoz. Kombinált vakcinával védekezhetünk ellene.

Parvovírusos bélgyulladás: mint a neve is mutatja, vírus okozza. Többnyire súlyos lefolyású megbetegedés, hányással és igen heves, gyakran véres hasmenéssel jár. Az állatok hamar kiszáradnak. Van olyan hevenyen jelentkező formája, amikor a hasmenés kialakulásásra nincs idő. 8 hetesnél fiatalabb állatok fertőződése esetén szívizomgyulladás és hirtelen elhullás jelentkezik. Kombinált vakcina és önálló parvovírus elleni vakcina is rendelkezésre áll.

Kutyák fertőző májgyulladása: vírusos megbetegedés, súlyos májkárosodást okoz. A kombinált vakcinával tehetjük védetté kutyánkat.

Leptospirosis: kutyákban általában két szerotípusa okozza a megbetegedést. Fiatal állatban máj és vese károsodás jelentkezik általában, idősebb állatban a vese idült megbetegedése gyakori. Városi kutyák többsége fertőződik a Leptospira canicola szerotípussal, ez a fertőződés többnyire tünetmentes marad, de a kórokozó megtelepszik a veséjükben és csak később okoz idült vesegyulladást. Kombinált vakcinával védekezhetünk.

Parainfluenza: a parainfluenzavírusnak szerepe van a kennelköhögés kialakításában más vírusokkal és baktériumokkal együtt. Kombinált vakcina véd ellene.

Lyme-kór: kullancs által terjesztett megbetegedés. Leggyakrabban ízületgyulladást okoz, de jelentkezhetnek idegrendszeri és szívtünetek is. A védőoltás mellett fontos a kullancs ellenes készítmények használata is.

Veszettség: Magyarországon kötelező a kutyákat veszettség ellen oltani, 1 éves korig 2 alkalommal, utána évente egyszer. Minden emlősállatot megbetegít a vírus, halállal végződik.

Javasolt oltási sor kutyáknak


 parvokombináltveszettségMerilyme
(Lyme-kór ellen)
6-9. hét+   
8-11. hét +  
10-13. hét+   
12-15. hét +  
14-17. hét  + 
16-19. hét   +
20-23. hét   +
1 éves korig  + 
évente +++
Ez az oltási sor egy általános alapimmunizálási program, minden kutyát a neki megfelelő vakcina sorral oltunk!