Állati Doktorok
Vakcinázással megelőzhető macska betegségek

Vírusos rhinotracheitis (Macskanátha): herpesvírus okozza, lázas általános tünetekkel és a felső légutak gyulladásával jár. Kifejezetten ragályos.

Parvovírus okozta panleucopenia: vírus okozza, macskák közvetlen érintkezésével és ragályfogó tárgyak (pl. cipő!) közvetítéséve l is terjed. A vírus a beteg macskákból bélsárral valamint egyéb váladékokkal nagy mennyiségben ürül. Láz, hasmenés, hányás, kiszáradás figyelhető meg. A fiatal macskák fertőződés esetén gyakran hasmenés jelentkezése nélkül elhullanak.

Calicivírus okozta nátha: heveny lefolyású, náthás tünetekkel, a szájnyálkahártya gyulladásával járó, igen fertőző betegség. A macskák egy részében tüdőgyulladás is kialakul. Súlyosbítja a betegséget, hogy a szájnyálkahártya gyulladása fájdalmas, a macskák nem akarnak enni.

Macskaleucosis: idülten lezajló, igen gyakori betegség. A fertőződéshez a beteg macskával való közvetlen érintkezés szükséges ( kandúrok verekedése, párzás!). A fertőződést követően nem minden macskán jelentkeznek tünetek, de a vírust ők is ürítik. A betegség rendkívül sokféle tünettel jelentkezhet. Daganatok képződése, immunrendszer károsodása következtében egyéb fertőző betegségek, vesekárosodás figyelhető meg.

Fertőző hashártya gyulladás (FIP): klinikai tünetek csak a fertőzött macskák egy részében alakulnak ki, ilyenkor elhullással jár a betegség.

Veszettség: halállal végződő, emberre is veszélyes megbetegedés! Habár a macskák veszettség elleni vakcinázása nem kötelező, mégis a kijáró macskák oltása igen ajánlott!

Javasolt oltási sor macskának


MACSKAkombináltLeucocellveszettség
6-9. hét+  
8-11. hét+  
10-13. hét + 
14-17. hét + 
16-19. hét  +
évente 1x+++