Állati Doktorok
A görény

Eredet: nincs írásos feljegyzés, valószínűleg a Földközi-tenger környékén kezdték háziasítani.

Táplálás: ragadozó állat, a táplálék igénye: magas zsír (18-30%), magas fehérje (30-40%), alacsony rost tartalom.
Ami jó: nyers csirke, nyúl, egér hús (csonttal együtt), a csirkét érdemes leforrázni, bár a görény a salmonella fertőzésre kevésbé érzékeny. A nyers csirke szárny fogtisztításra kiváló. Létezik görény számára összeállított száraz eleség is. Jó megoldás, ha száraz eleség egész nap előtte van + tiszta víz, 1 nap 1x kap nyers húst (csontost)
Ami rossz: nem tudja emészteni a növényi fehérjét, tehát a szójával dúsított kutya és egyes macskatápok görény etetésére nem alkalmasak. A több cukor hasnyálmirigy károsodást okozhat, ezért a jutalomfalat ne süti, csoki, cukor legyen.
Nem jó, ha a görény csak kicsontozott húst kap, mert ezzel jelentős mennyiségű foszfort juttatunk a szervezetébe, kalciumhoz meg nem jut. Előbb- utóbb hiánybetegséget alakítunk ki.
Csak minimális mennyiségű nyers halat kapjon és belsőséget (bár adni sem kellene). Nyers zöldségek és gyümölcsök emésztésére a görény gyomor-bél rendszere nem alkalmas, a gyümölcsöknek ezen kívül a cukor tartalma is nagy. Ha mégis görényünk él-hal a gyümölcsökért, csak keveset kapjon.

Jellemzők: Élettani adatok : testhő 38.8 C, 33-36 légzés/perc, 225 szívverés/perc. Átlagos élettartam: 5-11 év. Hím: 700-2000 g, Nőstény: 600-900 g. Ivarérésre átlagosan 4-8 hónapos korban számíthatunk. A görény jellemzően szezonálisan ivarzó, március-augusztus között.
Vemhessége 42 nap. A kölykök lassan nőnek, kb 32 naposan kezdenek hallani, 34 nap körül nyílik a szemük. Ekkor meg lehet kínálni már őket nagyon jó minőségű macska konzervvel, a választás 6-8 hetesen történik.

Tünetek, amelyekre figyelni kell:

3 hétnél hosszabb ideig tartó tüzelés: hyperösztrogenizmust jelez, a megemelkedett ösztrogén szint következtében végzetes anémia alakulhat ki.

Viszketés, szőrhullás: számos betegség tünete lehet: bolha, rüh, gomba, mellékvese betegség, emlőtumor, daganat. Ha élősködőt nem találunk, mindenképpen orvosi vizsgálatra van szükség.

Súlyvesztés, étvágytalanság, gyengeség: lymphosarcoma, insulinoma, idegen test

Emberről-görényre és fordítva terjedő betegségek: 

Influenza: ha betegek vagyunk, különösen ügyeljünk a higiéniára, ha a görényünkkel foglalkozunk.

Férgesség: új görényt 3x2 hét különbséggel féregtelenítsünk, ezt követően pedig 3 havonta.